26 November 2015

"Sawan Tangis" Baby Aliya

Assalamualaikum..arini macam ade kesempatan sket nak menulis...part yang ke 2 bersalin tu skip dulu lah..nak cita benda lain dulu...
Arini 25.11.2015
baby Aliya dh berusia 2bulan 5ari...
Alhamdulillah Aliya dilahirkan sihat walafiat,sihat sempurna fizikalnya...dan sangat comel (mak mesti puji anak die kan) boleh dikatakan sempurna segala galanya la....

Dah selesai bab branak,hospital segala..balik la rumah nak berpantang macam orang orang yang perlu berpantang lah katanya...ari pertama kat rumah semuanya okey...Aliya tido lena je..tak ade nampak sebarang masalah la...tido n bangun untuk menyusu sahaja...Aliya nampak sihat je...demam kuning pn xade...Selesai mggu pertama.

Masuk minggu ke 2...rutin Aliya dah berbeza..siang hari tak berapa nak lena tido...dari kol 8  pagi..dah mandi..Nak bedung lah kononnya macam biasa..pastu die tunjuk macam xselesa...nak menggeliat je...nak merengek...macam tak selesa sangat2 la...Aku bukak la kain bedung tu dengan harapan die akan tido lena...then dio pon boleh la tido..tapi macam tak lena la jgk asyik terkejut2 je...tapi better la dari die merengek bila kena bedung tu....rutin ni berterusan selama seminggu..bermakna minggu ke 2 dah selesai..

Masuk minggu ke 3...
bermula la episod tangis....setiap ari Aliya akan menangis..menangis yang macam sakit sangat2,yang macam kena cubit...menggeliat dan sungguh2 sampai merah padam muka,sampai teresak2..terketar2 bibir..sejuk tangan2...masa die menangis die akan pejam mata,memang xkan nampak ape dah la kalau kita tunjuk ape2 pn..apatah lagi masih bayi..memang tunjuk ape pun tak layan,kepala bila menangis tu akan angkat seangkat2nya la..memang mendongak je..kaki die nak bawak ke perut..memang macam terseksa ,macam sakit sangat2..macam ade orang tengah cubit...macam kena gigit semut yang semut tu xlepas die..g2 la umpamanya...memang cuak la masa tu.....risau,takut,pening,serabut,buntu duk pikir kenapa menangis sampai macam tu...bagi susu tak nak,tukar lampin,letak minyak angin kat perut,urut kaki..semua dah buat..tapi tak jalan..Aliya tetap jugak menangis..melaung2..xtau nak guna istilah ape lagi...Macam tu la setiap hari..asek menangis je..celik mata menangis..tak menangis bila die tido dan menyusu jela..Aku pun dah stat la banyak bergerak,sebab duk mendukung,memujuk bawak jalan sume tu...bawah still sakit lagi..tapi xleh buat ape la..die anak aku..macamne pon aku tetap kena pastikan die selesa..

episod tu xberakhir macam tu je...setiap ari memang macam tu la..bangun tengah malam menangis..pujuk memang xjalan la..semua orang yang ade dalam rumah ni bangun untuk tenangkan die...bergilir2 dukung,pujuk..kadang 2 sampai 1jam menangis...lepastu tido 1jam dan bangun plak menangis 1 jam..macam tu la seterusnya...Bayangkan lah macam mana..dah la badan die kecik lagi..nak dukung pun susah...bila dukung tu mengeliat meronta2 la senang cita...masa tu memang aku nangis sama la...terpikir jgk kenapa jadi macam tu...Dah macam citer Ahmad Albab je...terpikir pasal nama ..mungkin nama xsesuai..panggil nama lain...wasap kawan2 yang sama beranak dengan aku,anak diorang macame...diorang kata ok je..kalau bangun berjaga tengah malam pon ,baby celik mata je...pastu nak suh layan die je..xmenangis pon kalau tak lapar ngan po po...

Hari ke 20..aku dah buntu..ari2 benda yang sama je...siang dan malam sama je...aku terpikir mungkin Baby nak selalu dinyut...so beli la benda yg nyut2 ni..


Tapi........
tetap jugak tak jalan...asal bangun je nangis...asal nangis je bangun la tu.....
pastu pikir lagi mungkin die nak tido dalam buai...dari tak nak ajar tido dalam buai masa kecik ni...terpaksa jugak guna...gugel jugak kesan baik buruk buaian....Memang banyak jugak keburukannya..tapi biar la tawakal jela..Dan nasib baik jugak buaian letrik ni boleh digunakan lagi...yang kakak  Alisha punya,xpela ..asal Aliya tenang dan bahagia..bia la ape orang nak kata...bukan diorang yang jaga anak aku..aku yang hadap semuanya...yela..dalam pantang lagi..nak bergerak pn terbatas...sampaikan aku stopkan semua jenis ubat,herba or seangkatan dengan nya..takut disebabkan ubat tu la Aliya menangis..mungkin panas n sakit perut die....aku berpantang tanpa ubat ubatan ler jadinya kali ni..dengan harapan Aliya berhenti menangis n dapat duduk selesa macam bayi lain...
tapi tetap jugak macam tu...aku kadang2 rasa failed sangat2 sebab xdapat tenangkan anak aku sendiri n xtau ape yang die nak..ade jugak terpikir yang Aliya Xsuka aku n macam2 lagi....nasib tak meroyan mak kau ni anak..huhu
Lena la kejap dapat buai..

Namun demi anak..redo n terima dengan pasrah..kadang ade jugak terpikir benda bukan2.Bila dia nangis tu rasa nak marah kat dia....tapi cepat2 istiqfar..ini bahagian aku..Allah nak uji kesabaran aku...dan mungkin jugak ni kafarah ats dosa2 aku...Allah bagi ujian macam ni je..orang lain ade lagi yang lebih teruk...so Alhamdulillah...Allah tau kemampuan hambanya setakat mana....

Then...hari2 aku macam tu la..Aliya akan menangis sungguh2..sampai aku rasa takut nak hadapi hari esok..esok..dan esok macamne...setiap hari menghitung hari..cepat la besar sayang....dalam pikiran ni pikir bila die dah besar dah pandai main..nanti die xdela bersungguh sangat nak menangis..g2..Ohh ye..doktor pon dah jumpa...doc cakap Aliya sihat..lega la sket kan..cuma nak cari punca n sebab je kenapa die menangis..

Dalam pada duk pujuk,n usaha macam2 tu ade jugak aku terai jumpa ustaz...yela..mana tau ade kaitan ngan makhluk halus ke ape ke..mulanya memang tak tau lagi pasal SAWAN TANGIS ni...bila dah hari2 macam tu aku gugel n banyak upenya kes2 macam aku ni...ape yang diorang duk cerita tu simpton2 nya sama macam yang jadi kat anak aku...dari situ la aku mula rasa tenang sikit...at least tau ape sebab nya die menangis...dan bukan aku sorang yang mengalaminya....dalam blog yang aku baca tu kebanyakannya first time parent...memanglah diorang cuak...aku yang 3rd time parent ni pn buntu xtau nak buat ape...ase nak undur balik masa pon ade...aku ber hu huhu jela..

So..lepas dah jumpa ustaz tu..ade la sikit perubahan die..hari ke 40 dah boleh bangun n celik mata pastu tengok kiri kanan pastu senyum sorang2 sekejap dalam masa 10minit macamtu...pastu nangis balik...xpela..slow2..sekurang-kurangnya ade jugak masa die bangun n tak nangis...syukur la.ade perubahan getting better orang kata....
Dah abis pantang pon aku xde hangin lagi nak berjalan ke nak makan sedap2 ke..risau takut Aliya sakit perut n bawak berjalan plak risau die meraung2 kat public..xboleh nak pujuk....nanti dah la anak menangis meraung melalak ni..datang plak la orang,orang duk betanya ehh knape ni..knape ni...Ya Allah kesiannya..tak ckup dengan pandangan mata orang lagi....hihi ....Tambah lagi stress mak...huhu
so..kita duduk dendiam jela kat rumah..tunggu adik besar baru kita jenjalan ye sayang....:)

sekarang Aliya dah 2 bulan lebih...syukur lah Aliya dah boleh senyum2 bila kita agah...menangis tu ade lagi...cuma sekarang ade time plak..
malam..Alhamdulillah...dah boleh tido lena sampai pagi....
pagi...pon okey..boleh duduk dendiam depan tv n dah boleh senyum2 bila kita agah..tumpuan kat tv pon makin kusyuk...

Tengok tv sambil pegang penumbuk..agaknye kalau muat...memang penumbuk tu masuk lam mulut die..:-)

cumaa....
bila petang je..sellalunya pukul 3, 4,5 memang akan datang balik tabiat die tu...menangis sampai la tertido....
macam tu la hari2..Ade orang bagitau ade sorang pakcik ni boleh ubat anak menangis..gigih la kita laki bini pergi..perubahan ade...cuma tak banyak...ade jugak time die menagis kuat..memang xpass nak bawak bejalan lagi lah...Jumpa plak makcik lain...tetap jugak sama.tapi makcik tu cakap kalau menangis lagi datang jumpa die lagi..so pergi la untuk kali ke dua...
Alhamdulillah banyak sangat perubahan..sekarang xmenangis kuat yang bersungguh2 tu lagi dah...
Dah boleh senyum bila di agah...:☺

cuma 2 3 ari ni xmenangis kuat dh..kalau ade pn nangis kuat sikit,aku bagi susu tak nak..aku bedung n letak dalam buai...die tido..so satu kelegaan disitu...tenang sket rasa..sekurang kurangnya ade penyelesaian....
Tapi still xberani nk bawak berjalan lagi sebab Aliya tido dalam buai..memang kalau nak tido...mata dah tutup pn..tetap kena buai dulu baru lena..so kalau kat luar tengah2 mall nk nyut macamne kan..hihi....


Alahai anak...bahagianya mama bila tengok sayang lenantanpa gangguan..


Jadi..macam tu la kisah Nur Aliya Fatimah Izzati pada usia dari lahir sampai la sekarang ni  2bulan...


Bila anak xmenangis..mama pon ade hati la nak pakai elok sikit..kalau tak???
Tangkap jela ape yang muat.....

hopefully meningkatnya usia Aliya dah xde lagi episod tangis menangis ni...dah boleh main2 dengan gumbira....:-)
Orang kata SAWAN TANGIS ni memang akan hilang sendiri bila umur 4bulan...xsabarnya tunggu 4bulan..walaupon dah tak menangis sangat sekarang..kerisauan tu tetap ade ....

Dan yang menyejukkan sikit hati ni dalam duk melayan die menangis...
Melalui pengalaman mereka yang dah alaminya sewaktu kecik...bila besar jadi seorang yang sangat cerdik,petah berkata2,bijak..dan ade yang dah jadi doktor...Alhamdulillah...ini doa mama sayang...semoga semuanya di permudahkan..Aminnnnn..
Allah dah janji setiap penyakit ade ubatnya,dan setiap kesusahan akan ade kegembiraannya....

Huhu
Awak menangis..mama pon menagis sayang...

With love:
Mama.....

30 October 2015

Puteri ke 2 anak ke3 part1

Alhamdulillah.....
Dah selamat melalui fasa yang agakkk besar dalam.hidup..yakni fasa bersalin...walaupon bukan kali pertama ...tapi setiap kali adalah yang pertama...mean,setiap anak ade Kisah dan pengalaman tersendiri...
Masa kat hospital ramai yang tanya,termasuklah nurse n doktor..anak pertama ke..anak pertama ke...
Tak tau la knape tanyaa macam tu...nampak muda or nampak macam xreti sesangat...hihihihi..
Apeape pon boleh la...janji selamat..huhuhuhu
Okey....
Memula sekali fiuuuuuuuuu....tarik nafas panjang panjang dlu......
Ofkos la ...katanya melalui fasa yang agak besar kan......kenala tarik nafas panjang n mengucap banyak g2.
Pertama sekali kitaa mengucap syukur dulu kerana segalanya selasai dengan selamat dan dipermudahnkan segala urusan.....
Alhamdulillah........
Hari ni adalah hari yang ke 41 baby selamat dilahirkan....
Iaitu sehari selepas berpantang....
Aku berpantang makan selama 40ari...ade yang cakap kena pantang 44ari...tapi mak aku dulu pantang 40 ari...so aku pn pantang 40ari laaaa yo.....
Itu pantang makan okey...
Pantang ehem-ehem...tetap 100 ari okey😋.......hihihih

Okey..ini puteri kesayangan hamba......


Nur Aliya Fatimah Izzati binti Muhammad Redha...

Dilahirkan pada 21.10.2015
pada pukul 9.52pagi
Di hospital kuala krai.
Berat masa lahir 2.75kg
panjang 46cm....


Pengalaman melahirkan die macam ni...
Pada ari ahad 20.10.2015...waktu tu 38week n 4ari...
Paginya macam biasa lagi....xde rasa ape2 yang pelik.....aku pon buat keje macam biasa la.....
Cuma ade la rasa tak larat...yela sebab perut pn dah besar kan...macam biasa la aku baring2 jela....
Then....malam tu....dalam pukul 9.30 Lebih macam tula ..ase macam ade sesuatu mengalir kat ... tuttt

Aku pn ke tandas tengok...kot terkencing ke ape kan...perut xrasa sakit pn...
Warna puteh ...aku dh mula panik dh...bersalin seblom ni rasa sakit dulu...ni kluar air dulu...risau la kot baby dah nk kluar time tu jgk ke...cepat2 pakai pad n bagtau mie n en edo...kebetulan time tu en edo xbalik lagi....
Aku call..cakap..abang...balik cepat...ketuban dah kuar..die pn panik cepat2 balik..siap2 ambik barang sume...pergi la ke hospital....
Bermula la episod bersalin kat hospital tu pada malam tu...tapi bukan terus bersalin.....
Ape yang jadi?...............



Kita sambung nanti....
Baby manja mama dah uwekkk...uwekkkkkk........tadaaaaw

07 August 2015

Kabinet baru

Assalamualaikum...Gemoning...
Pagi jumaat yang indah...
Arini kita rasa free sket..jadi kita nak hapdet blog kesayangn kita ni....
Kita nak citer pasal ape ek....ermmmmmmmmm
Okeylah,memandangkan sejak kebelakangan ni, kecoh duk bercerita pasal kabinet baru....
So kita pon nak cerita jugak la yang kita pn baru je beli kabinet baru....so somel omel.....pink kaler lagi.....
Konfom kalau masuk dapur terpandangkan kabinet yang comel omel ni akan timbul satu aura...
Aura yang sangat rajin nak memasak..hikhikhik..
Dan yang paling penting...kabinet kita ni...
BERKUALITI......xkan ade kulat mulat,cukup lengkap,dalam die penuh dengan isi....isinya pon berkualiti dan ditanggung halal.....
Kita beli dengan duit yang datangnya dari sumber yang halal...hasil titik peluh keringat somi kita....
Xde mintak2 dengan orang bagai...
Soooo..mane gambar nya?dah nama pon nak menunjuk...kna la show off kan...hikkhikkhokk....
Tarammmmmmm.....
.
.
.
.
.

 Yang ni ke???
Nope....bukannn...
?
.
.
.
.
.
.
.
.
.sebenarnyaaaaa...yang ni...hikhikh
Dengan adenya kabinet baru ni....
Dengan semangat baru...rajin la anak pompuan mama memasak..hakahakhak....
.
 See....sedang memasak....
 Kabinet yang super duper omel
Spiderman pon rajin memasak dengan adenya kabinet baru ni....
Segala kelengkapan ade....dun wori....
Setiap laci dan pintu yang tersedia tu xkan mengecewakan si tukang masak.....
Nak ape pon hadow...xperlu nak susah2 carik kat tempat lain.....hihih

Okey la...setakat ni la dulu untuk arini......
Esok ade medical checup....
Harap semuanya selamat dan dipermudahkan...amiiinn..
32week 3day....
55more days...
Xzabarnyerrrrrr.....




Psss.....kabinet yang kita beli ni konfom xde sardin yang dah tamat tempoh.....hihihkhikhikkkkk

05 August 2015

Cerita raya 2015

Assalamualaikum....
selamat hari raye....maaf zahir dan batin...
Alhamdulillah...masih diberi kesempatan untuk menyambut hari raya pada tahun ni.....Masih diberi kesihatan yang baik....Alhamdulillah....
dan....pada tahun ni jugak Allah melimpahkan lagi rezeki kami sekeluarga tahun ni,dengan menganugerahkan seorang lagi mujahid/mujahidah ....Alhamdulillah...terima kasih Allah....
   Okey...cerita kami pada raya ni....macam biasa macam tahun2 lepas jugak...kita xbalik kampung,sebab ni la kampung kita.ni la rumah kita..
 Yela..kita masih lagi tinggal dengan mak bapak kita..kita n suami kerja dekat2 sini je,so mak pak kita kata xpayah la menyewa bagai..dorang tggl berdua sajo nanti..so ikut kan sajola......
   K,macam biasa pagi 1 syawal..gigih la semua bangun pagi ..xsusah sangat la kejutkan anak2..sebab dh sebolan kan bersahur..so memang otomatik jer terbangun pagi...
  Bila dah bangun pagi2 tu...mandi kan anak2....pastu bg dorang pakai baju raya sedodondon....ohh..tema kita tahun ni adalah..COKLAT..nak dijadikan cerita, baju melayu anak laki..dah pakai...cantiiiiiiikkkÄ·kk je...bila time nak pakai sluarr,makkkk aiiiii...terpanjangn pulak........dah la pinggangnya besau bebenor....huhu
mase beli haritu test baju jer,sluar xtry....beli sebulan sblom puasa lagi.......
sooooo...bila dah jadi macam tu terrrpaksooo la membaikinyer,xkan la nak biar je macam tu...hikhikhik......

Babahnya pon stat la zup zap zup zap tetas jahit sume,dengan xmandi lagi,xmakan lg...jahit dan terus jahit...
 Sampaila pukul 9 pagi...xsompat ler kita anak beranak sembahyang raya.......
jadi tahun ni xxde la sembahyang raya...harapnya tahun depan masih diberi kesempatan....Aminnnnnnnn

 Jadi...
pada masa kita kat rumah...sambil tunggu orang siap sembahyang raya,kita kat rumah berposing posing laaaa....dah xde keje lain daaaa......hihihi

 Mama n anak perempuan...sama2suka selepi...hihihihihi.........


Beg baru..beg baru...hikhikhik
Anak bujang mama,tahun ni dah darjah satu...Alhamdulillah...tahun ni die stat puasa....walaupon ade la 5 hari tinggal...dengan gigih die habiskan puasa....Syukur..daa besar anak bujang mama.....


 Bila babah posing...hihi..babah susah sikit nak bergambor...kalau ade pon sekeping dua jer...ambik sekeping...dahhhh...jadi ke tak jadi belakang kira....
tapi nasib baik yang ni jadi n banyak sikit keping nyaaa...hihi





Jom...keluar jenjalan...kutip duit raya.....
Oppsssss...hihihi




SELAMAT HARI RAYA....
MAAF ZAHIR DAN BATIN
SEMOGA BERTEMU RAMADHAN DAN SYAWAL TAHUN DEPAN...
AMINNNNNNNNNNN


12 July 2015

25 ramadhan...baby dah 28week..

Hari ni dah masuk hari ke 25 kita berpuasa....
Alhamdulillah...semuanya masih berjalan dengan lancar.....masih diberi kesihatan yang baik untuk menjalani ibadah dibulan yang mulia ni......

Kawan2 yang seangkatan,yang sama2 mengandung dah ade yg terpaksa bercoti dari berpuasa...yela....ade la masalah yang xdapat nak elak,demi keselamatan ibu dan anak dalam kandungan.....sooo...xpela..dh tinggal tu nanti ganti jela balik....

Aku setakat ni Alhamdulillah......memang ade rasa penat yang terrrramat sangat...ase xtentu arah,rasa macam ehhhhhhh..nak berbuka jugakkkk....
Tapi kuat kan jugak semangat untuk teruskan puasa hari tu...cumanya memang xdapet buat keje ape la...baringgg je.....ok la dari xde kan..hihu...

Sabtu lepas aku ke klinik perdana,nak buat pemeriksaan rutin kandungan ni, snarnya dah dua bulan aku mis pergi klinik...malas..sebab kena tunggu tercongok lama sangat....tap ari sabtu lepas terrrpaksa jugak gagahkan diri untuk pergi sebab macam rasa semacam je....lagipon aku ke klinik swasta,so cepatla sikit dari biasa......

Aku pergi klinik sebab rasa rak sedap di bahagian bawah prut,bahagian ari2 ko....ase berattttt sangat....ase macam mengandung ade benda kt bhagian tu yang tengah menambah keberatannya lagi.....bila nak kencing ase susah sikit,macam tersekat....ase nk kencing sgt2...tp bila p kncing...sikit je yang kuar...

Tanya kawan2 yg ade pengalaman..diorang cakap mungkin kencing kotor...
OMG...hati dah cuak dah,dah takut sangat...gugel cari punca n penyelesaian....
Cuba la ikut sikit..die cakap kna banyakkan mnum air kosong...
Tapi biasa la...dah nama pn bulan ramadhan..bulan puasa...jumpa air pn wktu malam ngan pagi je la....time tu plak memang xlalu la nak mnum air kosong....memang akan membadal ais yang manis2 jugak........

Bersambung.........

18 June 2015

18/6/2015 - 1 ramadhan

Salam ramadhan almubarak....
Alhamdulillah tahun ni InsyaAllah...secara logikalnya dapat berpuasa penuh 30ari....sebab tahun ni buat pertama kalinya berpuasa bersama sama baby tecit dalam perut......
Terima kasih Allah........

Tahun ni berazam nk abiskan Baca Al quran..dan memperbanyakkan lagi baca surah2 penting untuk ibu mengandung....

Nak berterawih berjemaah kt masjid...
InsyaAllah...tiap2 hari......

Semoga dipermudahkan dan dipanjangkan umur.....diberi kesihatan yang baik...aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

02 June 2015

22 weeks

Assalamualaikum....ayat petama mestilah...dah lama tak hapdet blog...sebenarnya bukak blog ari2..belek2 blog kawan..baca sana baca sini...
Nak ngapdet je yg malessss...hihooo...

Okeh...arini dah masuk 22 mgu 6 ari la lbih n kurang.....
aku donlod baby bump pre ni kt hp...
soo..ari2 la duk tilik tengok perkembangan baby,dah brape ari,besar mne,berat bape....
tak sesabar dah rasanya nak smbut orang baru...
Teruja sengsangat....hihuuuu

Okey..bercakap pasal perkembangan baby...
Alhamdulillah...semuanya dalam keadaan baik kot..mintak2 la...2mggu lpas g scan doc cakap bukan main aktiv lagi duk berguling2 kat dalam tu...^,^...
memang dah terasa sangat2 la time die bergerak..dah terbonjol2 nampak kat perut....
lahaiiiiiiii suwet sunguh peraasan xtau nak cakap camne......
Harap2 baby sihat ye...
semoga die dilahirkan dalam keadaan sempurna tubuh badan,sempurna iman,sempurna akalnya,putih bersih kulitnya,comel rupa parasnya....sihat tubuh badannya...
semoga die dilahirkan dengan mudah...aaaaminnnnnn.......

Okey....cita pasal persediaan plak....
macam biasa je lagi...tak de bria sangat lagi beli barang...ehhhhh...ke beria??haha...
okey...barang2 keperluan macam baju,tilam,btol susu,sarung tangan n kaki dah beli...cuma nak tambah lagi la baju beberapa lai.....sume barang kna beli baru sebabnya yang kakak n abang nya dah lama sangat....dah 4tahun lbih kot xbranak...so..memang kna semua baru...tapi memang nak beli baru pon..yela benda2 yang sepatutnya la...untuk newborn....
Keterujaan tu lain2...walaupon nak sambut anak ke3..tetapppp jugak rasa macam yang pertama..hihihi......


Okey..tu gambar g scan aritu...scan 2g je...ingat nk scan 4g..tapi sayang plak kt duit..haha..tunggu adik baby kuar la kita tengok puas2 yer...duit yang spatutnya guna untuk 4g tu kita beli barang baby...okeyyyy...muahhh
cayang ciked.....
k..baiiiio..

27 March 2015

Bukak buku merah

17.3.2015 ari isnin...aku ke klinik kesihatan kt machang...tujuannya adalah untuk buat buku merah...
Buku merah???buku hape??

Alaaa...stiap kali mengandung mesti akan ade buku ni.....kalau p cek kt gomen laaa...kalau swasta xsure plak warna ape..macam2 warna kot....

Ehhhh...sebelom lupa,aku dh bagitau ke kat sini yang aku dahhhhhh...tretttt...tettt.tetttt...
MENGANDUNG!!

Yeayyy...bakal menimang anak yang ke 3..
Alhamdulillahh....syukur pada Mu Ya Allah....Dah lama xbranak ni...excited plak nak ade baby tecit.....Alisha pn dah 4taun dh.....die pn dah xsabar2 nak dapat adik.....

Okey...so tu jela nk bgtau ....dah lupa tujuan asal buat post ni....nnt dh ingat kita sambung balik....
Mengandung kali ni,macam biasa jgak...mesti buek2.....lotih ase..uhukkkkk
Tapi xpe...demimu wahai anak...mama harung jgk segala kesusahan....
Semoga sihat2 saja ye sayang kat dalam tu....
Mama babah abag ali n kakak losha xsabar nak tunggu baby keluar...
I love u so muchhhhh...
Muahhhhh cikedddddd

13 February 2015

Al marhumTuan Guru Nik Aziz Nik Mat...1931~2015..Alfatihah

Innalillahhiwainailaihirajiun....
Alfatihah...
Sayu hati...pada hari jumaat yang barakah ..hari yang mulia..penghulu segala hari..hari yang diimpikan setiap insan untuk menemui Pencipta..sesungguhnya hanya insan terpilih sahaja yang diberi peluang untuk 'pulang' pada hari yang penuh barokah ni.hari yang banyak keistimewaan yang diberikan oleh Allah untuk hambanya.......Allahuakbar..... hilang la seorang Murabbi umah...tok guru kita....
Hadirnya mulia perginya pn dalam keadaan mulia...
Rupa2nya banjir besar baru2 ni adalah petanda kesedihan yang amat besar yakni kita akan kehilangan seorang tokoh ilmuan yang sangat mulia...Awan terlebih dahulu menangis
Bumi pula menerima air utk membersihkan dirinya untuk menerima jasad ulamak hebat ini...


Begitu ramai rakyat yang hadir untuk memberikan penghormatan terakhir kepada beliau....semua orang bersedih..tak kita ape pahaman politik sekalipon...
Semoga tok guru tenang disana.......InsyaAllah...syurga tempatnya...kami pasti merindui doa beliau...
Alfatihah.........

12 February 2015

Mulut.Mata.Telinga...

Haii...Assalamualaikum....
Waaa...today iss thursday daaa...kejap je masa berlalu kann.....huhu...padahal realitinya..lamanyaaaaaa nak jumaat...huhu..dasar betol...asek nak cooooti..je ..tp bila dh coti boring pulak..ermmm...ok..arini sebenarnya nak cita pasal hati aku ni....
Bukan pasal ape la sangat...cumanya ade sedikit gurisan terhiris terkesan tersentak tersedih terkejut ter tahu nak cakap ape dahhhh....
Citanya bermula dari mata...bila dah terlihat dari mata mulala mulut tu nak terbukak ternganga termengumpat terkeji terhina terajak bergaduh terlajakkkkkk larisss...g2...
So...bila dah mata turun ke mulut,mulut langsung ke telinga...ohhhh pedihhhhh..rasa macam ehhhhhhh...kau ingat dalam dunia ni kau dengan anak kau jeke ???kau ingat kau perfect??Amboi....banyak cantik muka kau ...
Nak meracun pasal aku?ade aku kesah ke??pakai tudung besar,berjubah sampai meleret ketanah,berstokin tebal,berhandgat lagi...tapi mulut....subahanallah...innalillahhiwainnailai hirajiun...bila dah mulut macam tu..hati mesti bau bangkai..mesti lebih busuk....sebab ape yg keluar dari mulut die tu tak terjangka,tak terlintas,tak tergamak tak ter hidu sikkkedddd pn kat hati aku...
kesian kat kau kan...aku bukan nak cakap,nak kutuk,nak hina,nak mengata la...tapi memang patut la dengan ape yang kau dapat,terima n ade sekarang ni...memang dah sesuai dengan kau...Allah Maha mengetahui segalanya...setiap benda tu bersebab...dan aku rasa aku nammmmmmmpaaakkkkkkk je sebab ape...
Kesiannnnnnn kau kan.....
Tak pela...walaupon aku marah,sedih,terkecewa,terkesima,terkedu sampai nak terkentut dah pasal kau...aku tetap nak doakan kan kau jadilah lebih baik dari ape yg kau ade sekarang,semoga Allah bukak pintu hati kau,bawak2 la muhasabah diri sikedddd...udah2 la nak betolkan orang...tengok diri,cermin diri tengok dalu kain kau tu terkoyak ke tak..xpayah la n jaga tepi kain orang sangat...kecian kat kau ngan anak kau....dan semoga ade la orang yang boleh sayang kau seperti kau seadanya..sayang dalam erti kata sayang yang sebenar....kesian kau.tak cukup kasih sayang.......


Okey..puas hati dah..nak marah depan2...aku bukan macam die...aku lebbbihhhhhh baikkkkkkk dari die..marah depan2 mean aku pn sama bongok macam die...
Okeybai....

Huhhhh..nak update benda lain.......
Tp dah dicemari benda busuk ni..esok la update bite gembira.......

Pssss : kau dah tertulis dalan senarai 'Kesian kau' paling atassss......