11 February 2010

~BETAPA KERDIL DAN HINA KITA D BUMINYA~

Hati terdetik segalanyer..
bercampur baur..
betapa kita hari ini begitu hina d bumi Allah ini..
kita dah semakin jauh..jauh..dan terus menjauh..
kita dah semakin melupakn siapa kita yg sebenar..
dari mana kita datang..
dan kemana kita selepas ni...
sedarkah kita bahwa kita hanya sementara d bumi ini????
sedarkah kita bahawa kita telah tersasar jauh dari tunjangnyer??
sedarkah kita bahwa ape yang kita lakukan hari ini akan d adili di akhirat kelak??
sedarkah kita??????

tapi kenapa dan mengapa kita masih lalai...
kita tahu..tapi kita abaikan..kita biarkan..
kita lebih cenderung membaca cerita yg melalaikan dari membaca kisah teladan yg menginsafkan..
kita lebih cenderung melihat maksiat dari melihat bekalan yg akan d bawa ke akhirat kelak...
kita lebih cenderung berbahagia d dunia dgn cara sedih diakhirat..
tidakkah kita sedar bahawa dunia ni tidak kekal???

Ya Allah..
Ampunkan lah dosa hamba-hambaMu Ya Allah...
berilah patunjuk dan hidayah Mu Ya Allah...
tunjukkan lah kami jalan yg benar...
jauhkanlah kami dari tersasar dari jalanmu Ya Allah..

Hati sedih dan terdetik keinsafan..
betapa kita kerdil d bumi ini..
dan semuanyer sudah tertulis..
tiada siapa yg dapat menghalang..
kecuali DIA..
bertaubatlah kita sebelum terlambat..
semoga pintu taubat masih terbuka...

sebenarnyer segalanyer bemula di sini...
dan kesini juga kita..
Aku terkedu sendiri apabila mula mengenali blog ini..
dan saat aku mengenalinyer adalah hari terakhir buatnyer d bumi Allah ini..
betapa kita rugi..
beliau adalah seorang hamba yg menyampaikan dakwah melalui penulisan blognyer..
beliau sekadar berkonsi apa yg harus di kongsi..
dan hari ini..
beliau xkan menulis lagi di sini..
kerana beliau telah pergi menhadap Penciptanyer..
dan pencipta sekelian alam..
walaubagaimana pun banyak info yg kita boleh dapat dari blog nyer..
gunakanlah apa yg dia tinggalkan untuk kesejahteraan kita dan keturunan akan datang..
semoga amalan kita didunia diterima diakhirat kelak...
dan apa yg kita makn tidak akan memudaratkan agama suci kita..
AllahuAkbar...berjihatlah kejalan yg benar dan diredai olah NYA...
sebelum terlambat..
marilah kita bertaubat..
tiada manusia yg tidak pernah melakukan kesilapan...
yg berbeza antara kita adalah..
cara kita bertaubat dan berusaha untuk memohon keredaan NYA..
Al-fatihah untuk beliau..
semoga dicucuri Rahmat..dan di tempatkan ditempat org2 yang soleh dan solehah...
Amin.....

2 comments:

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

aSmiDar said...

terima kasih...dah ikut tips anda...terutamanyer untuk pop up kan window komen ni...dan juga dah buang verifid word yg sememangyer menyusahkan orang.....tq..teruskan berblog dan memeberi tutorial...:)