21 June 2010

sedih...serabut...down..:(

 Serabut giler mikir...
marin umah kena pecah masuk...tapi org jahat tak masuk la...tangan die jer masuk..macmne???
macamne tu orang yang jahat-hati busuk-pemalas tu je la yang tau...tapi yang pastinya die susun tin cat sama ngam2 je ngan tingkap umah aku..bijak jugak la orang yang xde otak ni....die dah cuba untuk kobek tingkap dapur tapi xdapat..yela die kan bodoh, xde otak...mesti xdapat punya....lam xde otak / bodoh die pon bijak la sket2...tu yang dapat seciput tu...sebenarnya ni bukan la kali pertama umah aku dihadiri malaun2 jahat2 ni...dah banyak kali la jugak....cuma kali ni jer rezeki die....dapat pulak beg aku..beg yang aku baru beli yang aku beria pos kat entry ini.....
                                                                      ni la ghoper beg tu....huhuhu....miss 'die'

bukan senang tau aku nak berkenan kat satu2 beg tu...senang2 jer die ambik...tadi pasar isnin...g la cari pulok kot2 ade yang berkenan..xde hati la.....sume xberkenan....sakit hati aku...ni skang duk guna henbeg yang aku dapat mase hantaran aritu la...beg ni syg....nk pakai time2 tertentu jer....tapi nasib la jugak org jahat-giler-sewel tu xambik yang ni...padahal tempat same jer..dah orang jahat yang buta hati kan ambik yang tangkap muat je la....

.
.
Yang aku down sgt tu sebab pendrive, kamera, rantai leher, memori kad 4 keping, kad reader 2 ..
bateri kamera baru beli xbukak balut lagi...Purse yang dapat mase hantaran...kalu die jual dapat la 50 hengget kot..ic, segala kad atm, buku asb, buku public bank....
duit rm 27 hengget je pon...pastu segale gambar laki bini yang jaman muda remaja..geram btol aku...gambar tu ambik ngan kamera filem....cuci satu keping jek...salinan non ado okey...
.
.
Dah ciap repot polis bagai...g la kat pejabat pendaftaran...nak wat ic la kan, xdop ic duk berjalan kat bandaraya islam ni kan kena tangkap pastu cakap aku minah indon plak.....xpasal2 kena hantar kat puket thiland plak...aiikkkk???nape puket plak tadi kata indon???
yela, kan xde ic so xttau orang mane....jadinya die hantar la kat mane die suka kan...huaaa...DAH..jangan mengarut....
ok bab ic tadi g la kat kaunter pejabat pendaftaran tu...tunjuk salinan repot polis tu...die pon cakap la bla...bal..bla....die cakap kalu ilang kali 1st kena RM 110 okey...dahla aku  mangsa kat tempat kejadian, aku plak kena bayar semahal itu...yela, dah aku mangsa, duit aku sah2 kena curi..mmg la xdop kan....heeeee
aku pon buat la muka ala2 sedeh sket...mungkin abg tu cian kat aku kot..hihi die pon bagi la surat rayuan suh aku isi..hehehe(sebenarnya mmg die dah redi nk bagi sblom aku wat muka sedeh lagi...heheh)
aku kol la mak sdara aku yang kerja kat pejabat pendaftaran kat tanah merah....cakap la bla...bla...die pon kata mai kat ciksu la 10 hengget je tunjuk surat repot..nnt cik su bayar....
.
.
ok selamat dah citu...aku pon dah ciap2 nk g dah ni...pastu abg tu panggil aku die cakp gini la orang ats bagi kelonggaran...dapat la 20 hengget..okey la kan...20 hengget pon kalu g tanah merah msa lagi minyak lagi kena bayar...so aku pon deal nk buat kat c2 jer.....
okey dah setel pasal ic...dah dapat ic sementara pon....
.
.
G plak pjbat pos...nak buat buku ASB baru..tapi TAK boleh okey, kena buat kat KB katanya....haaaaa
down balik...bila pulak aku nk pegi KBnyer dahla pada hari kejadian aku dah ponteng keje..nak kena ponteng kerja lagi la ni.??????
Tapi en Edo telah menenangkan aku dan berkata dengan lemah dan lembutnya...xpela nnt kita pegi, boleh shoping baju raya skli......
SHOPING??????? aku terus bersemangat okey...hehehehehe dasar btol.....
.
.
Mula2 kejadian tu sume orang salahkan aku tau...sbb aku telah meletakan harta benda aku kat merata tempat...aku letak ats lemari okey!!...bukan letak lam jamban ke, kat luar ke...aku ase aku xsalah la...huhuhu xnak mengaku salah jugak tu..hehehe
.
.
Orang jahat tu dah tawaf umah aku tau dop....ntah berapa kali dah...yang pastinya rumput yang macam hutan kat umah aku tu lunyai...agaknya die pening dah mase tu sebab tu tertinggal selipar...
die dah cuba buka pintu dapur...tp xdapat....tingkap yang die dapat buka tu dah rosak sebenarnya...tapi ade gerigi besi...tu yang xrisau sgt nak baiki tu.....dan dah memang rezeki die bukak jer tingkap tu terus nmpak beg comel aku.....dengan gelojohnya die mengait...abis patah penyapu, ngokok daun yang warna hijau tu die patakan nak kait beg aku okey.....jahatkan manusia skg...ambik plak beg aku...dorang nak duit je benarnye...tingakalkan la harta benda yang lain kan....nk duit mintak la elok2 aku boleh bagi la setakat 27 hengget tu.....eehh...ehh..ehhh...apehal plak aku nak kena bagi duit kat orang jahat tu...nak duit, keje la wey...aku pon keje jugak walupon gaji 4hennget...dasar pemalas....
.
.
Tapi mungkin ade hikmah disebalik semua kejadian ini...Allah ambik sesuatu untuk gantikan ngan sesuatu yang lebih baik lagi....Harap2 aku dapat xlame lagi...huhuhuhu dan mungkin juga Allah nk tarik duit2 yang aku xpenah nak bagi kat pengemis jalanan sblom ni...aku memang tak suka bagi duit kat pengemis sebab aku ase dorang ni penipu jer....budak2 kecik dapat duit pastu bagi kat orang lain yang sah-sah kaya...aku yang xberapa nak kaya ni?????sapa nak bagi aku duit???? kan....
.
.
Ape2 pon aku dah redha...xsabar nk tunggu yang lebih baik ni.......heheheheeheheh

2 comments:

Nafisatul Ilmi Zamri. said...

Bilakah , kemalangan ini berlaku ?

aSmiDar said...

hari ahad...pg nk g keje tu baru perasan kejadian berkenaan....