04 September 2012

Alisha yang sentiasa dilindungi Allah...Part 2

Wah..ade part2 part2 bagai dah...cita panjang malas nak sumbat sume kena ade part la kan....ermmm..
benti kat mne ek aritu...
hermmmm...

pegi hospital pastu nurse korek2 bagai tu kan..
memang serammm.....hahaha.hehe

hokey..dah korek sume nurse cakap bukaan baru 2cm..duk jela dalam bilik bersalin tu tunggu baby nak kuar..
time tu pukul 11 pagi tak silap aku la..kol 12 xnak keluar jugak..dalam hati aku,kalau tak datang serah diri td pon dapat lagi aku shoping kat pasar sena (pasar isnin) hehe sempat ko!...

pastu bila dah sejam lebih aku dah xsakit, nurse suruh berehat dalam wad...
nurse suruh berjalan ke wad, supaya bukaan tu lebih besar n mudah nk bersalin...
pastu dah jalan tu...landing kejap atas katil...perut jadi keras kerap jugak la..doktor datang cek pon muka krumut2 sebab sakit..tp kejap2 je..kira macam baby main ciku cak jela..xnak keluar lagi...

pukul 2 pon macam tu..tido,pastu makan jap..
kol 2.30 sakit yang panjang dah..tekan loceng panggil nurse...
Nurse yang badan comel datang..die yang akan cek jalan..
takot tak???..takot tak.???.takot giler hokey..hahahahaha!!...
Pastu nurse cek dah 5cm..dah boleh pegi bilik bersalin katanya..

dalam bilik bersalin plak xpayah citer la...zup...zap..zup..zap..
kuaaaaaaaaa....keluar la sicomel montel,montok Alisha .....
tepat 3.33 petang.......pada 6.6.11......:)

dan hari ni die dah 1tahun lebih....
Nur Alisha Rabiah Bt Muhammad Redha
3.33 petang
6/6/2011
..
...
..
.
...
...
hokey..cita abot mase kini plak..
Alisha 10 bulan dah pandai jalan..sekarang dah boley lari2..
waktu usia die baru nak menjangkau 1tahun...
Alisha demam..
panas sangat badan die...
aku ingatkan biasa la,bila kanak2 baru nak tumbuh gg,nak merangkak,nak berjalan sume..
die akan demam dulu..orang tua2 pon biasa sebut bila bayi demam jer..mesti nak pandai sesuatu..so..kami sume ingat demam yang tu pon biasa la...
jd tak ambik port sangat..bukan la port ape..ubat sume mmg dah kasi..cuma macam..anggap benda biasa..

pastu satu hari 3/6/2012 tak silap..
Alisha macam tak larat sangat..badan die memang panas la..xceria,nak berpelukan jer..so aku pon peluk jela..dukung pegi sane sini dalam rumah tu..
pastu die tido..
biasanya kalau die tido,aku angkat letak dalam buai..memang die akan tido lama la..
hari tu aku letak, kejap je die bangun..mungkin xselesa sebab badan panas..
aku pon dukung..
petang tu..
dalam kol 4petang duk la kt kusi bawah..die menyusu macam biasa la..
(cuaca hari tu memang sangat panas)..
pastu die meneran..die uk2..aku biar jela kan...
pastu tetibe die macam keras je..badan nak meliuk ke belakang..
mata dah keatas..
aku dah panik dah mase tu..aku panggil mak aku...
pastu sume panik...
Abah yang baru balik duk tanya2 kenapa,aku dah macam hapa dah xtau nak cakap ape..cume mie aku kata.cari air..cari air..
mandikan die..
adik aku yang tengah mesin rumput tu meraung2 suh masuk kete pegi sepital..mase tu memang aku panik giler..
mie yang dukung Alisha..rumah tinggal macam tu jer..sib baik ade mak sedara...tinggal kat die je umah..
aku sempat pegi saut kain dan tudung...then telepon en edo...cakap pon terketar2 dah..
dalam perjalanan mulut memang tak lepas baca ayat yang mane aku ingat..
Ali pon duk sibuk jugak tanya mama kenapa dengan adik,mama,mama...adik..adikk..
Abah pon duk baca2 mane patut..mie pon baca2 sambil panggil..adik..adik..
dalam hati aku waktu tu duk pikir macam2dah..macamne kalau aku hilang die..Ya allah jauhkan lah..
Alisha time tu dah tak bagi respon ape dah..mata itam masih keatas..tak berkelip..Ya Allah...Sedihnya aku time tu..
Adik yang bawak kereta pon macam lipas kudung dah..bawak macam orang tak waras..pastu hon..hon bagai..memang laju sesangat...kami sume pasrah dah..asal Alisha selamat..

Dah sampai kt kecemasan...terus bukak pintu..laung2 kat nurse2 sume..
Nurse datang relek je tanya kenape..
pastu adik haku yang dah macam kena rasukk terus tengking nurse tu cakap..woiii..cepatla..hegeh2 buat keje..orang sakit ni..
terkedu seketika....hehe...kelakar jugak sume nurse terkocoh2 datang..dorang bukan pe sebenarnya..bagi diorang kes macam ni biasa jer..tak perlu nak kalut..kena cool...
tapi kita yang tak biasa ni..mau tercabut buah pingg..haha...dah la anak kita kan..
pastu nurse buat la ape patut sampai Alisha nangis...

Nurse kata kalau die nangis dah ok la tu..
Alhamdulillah...
Nak pecah jantung aku rasenya bila tengok situasi tu...sampai sekarang trauma lagi...Alisha..Alisha...huhhh...:)

Alisa masuk wad jugak la sebab nurse nk tengok keadaan die dari mase kesemasa.....
dalam duk kt wad tu on off jugak la die demam..
tapi Alhamdulillah...Allah sentiasa lindungi Alisha...:)
hari pertama kat wad dah tersengih2 tegur orang tu ini..doktor pon heran tengok baru je masuk dah cargas sangat....:)

sebenarnya aku bersyukur sangat..
nasib baik la hari kejadian Alisha kat tangan aku..
bayangkan die dalam buai sorang2??? pastu kejang sorang2?? Nauzubillah..
Allah sayangkan Alisha kan..:)
Malam dimasukakn ke wad..
sayu hati mak nak..hukhukhuk...

keesokan harinya...
ilove u banyak2...:)
mama sayang Alisya..

Dah cargas...:)
mase duk kat wad ni..memeng syeksyi macam ni jela..
asal pakai baju mesti badan nak panas balik..
soo..hamek ko..
si comel Alisha yg syeksyi..
3ari tak berbaju..hehe

Hari ke 3..dah boley keluar...yeayyyy...

;)


Dengan abam ali...
abam Ali demam hari tu..
Tapi tak kuat sangat...ramai budak demam time ni..musimmm...



hokey....
adelagi sambungan..:))

2 comments:

Crew Fathi said...

Allah akan beri pelindungan kepada kita sekiranya kita ikut peraturan2nya... Alhamdulilah.. Sudah sihat.. ^_^

aSmiDar said...

Alhamdulillah...:)